CANARII SUNT PASIUNEA MEA

canari de postura, de cantec, de culoare

Re: CANARII SUNT PASIUNEA MEA

Mesajde Daniel Stinga » Mie Feb 22, 2012 2:06 pm

CANARII DE CULOARE - DESPRE HABITAT SI STOC:
Se spune ca pentru a creste canari, 3 lucruri sin esentiale :
-un habitat bun
-hrana buna
-stoc bun
Eu am admirat intotdeauna puterea de sinteza si concizia pe care cei daruiti le-au strins asa la repezeala intr-o fraza abordind cele mai complexe subiecte, dar cu tot respectul pe care-l am pentru acesti invatatori ai oamenilor nu sint convins ca un neavenit in ale canariculturii o sa beneficieze pe deplin de toata intelepciunea asta. Este exact ca si cum eu as rasfoii Yoga Sutras a lui Pantajali dupa care m-as uita in oglinda si m-as vedea levitind. :lol: :lol:
Cu tot riscul de a plictisi de moarte pe unii, o sa incerc sa fac o compunere despre ce cred eu ca vrea sa insemne toate acestea.
HABITATUL : - Canarul locuieste in colivie. Sirma coliviei are un dublu rol ; in primul rind ne separa pe noi de el si in al doilea rind, are rolul de a creea impresia ca-l separa pe el (canarul…) de noi. Spun toate astea pentru ca el se simte mai in siguranta daca nu este in contact direct cu noi si daca are ceva care-l poate apara de imediata noastra prezenta, care mai tot timpul, fie ca ne place sau nu, va fi privita ca o amenintare directa. Deci atita vreme cit canarul este convins ca nu-l poti atinge cu mina este OK. Feriti-va sa gesticulati puternic cind sinteti aproape de colivie pentru ca el (canarul…) interpreteaza gesturile ca fiindu-i adresate in mod direct.
Am avut surpriza ca am cumparat pasari care au fost tinute in colivii minuscule (genul celor de transport) si care odata ajunse in voliere sau colivii standard, aveau dificultate sa zboare, pentru ca n-o facusera niciodata, desi erau inzestrate cu aripi (ca orice pasare normala) nu si le exersasera. Forma coliviei conteaza si ea. Femelele trebuie tinute in colivii mai inalte pentru ca zburind pe verticala sa-si poata exersa muschii care apoi o sa le serveasca la ouat; si aici trebuie spus ca, o femela cu un tonus muscular mai bun oua mai usor(…nu mai des !). Betele sa fie asezate in asa fel incit pasarea sa beneficieze de un spatziu liber unde poate zbura. Si pentru ca veni vorba de bete, ele trebuie sa se poata curata usor si sa difere daca se poate in sectiune (diametru) pentru a exersa prinderea. Se pot alterna bete rotunde cu bete patrate cu marginile rotunjite cu un diametru mediu de 12.5 mm sau undeva pe-aproape.
La coliviile de imperechere betele sa nu fie aproape de plafonul coliviei, trebuie lasata o distanta de cel putin doua pasari, pentru ca pozitia fireasca a doua exemplare care se imperecheaza este una deasupra celeilalte, calcatul intimplindu-se pe bat si nu in aer… dar sa revenim la colivii.
Colivia trebuie sa fie conceputa in asa fel incit situatiile hazarduoase in care pasarea i-si baga capul undeva intr-o nisa de unde nu-l mai poate scoate sa fie evitate. In caz contrar, rezultatul este un deces lent si chinuitor(prin spinzurare) care poate avea repercursiuni morale si financiare dublate de un acut sentiment de vinovatie din partea posesorului.
Astea fiind spuse despre colivie n-am spus inca unde trebuie pozitionata colivia.
Colivia NU trebuie sa stea :
-in curent (canarii sint sensibili la curent desi credeam ca asta-i o chestiune endemica pentru noi romanii);
-expusa direct la soare fara posibilitatea ca pasarea sa se poata retrage la umbra daca este necesar(poate murii daca este supraexpusa la caldura);
-in zone intunecate sau sa fie expusa la surse de lumina artificiala care functioneaza dupa un program neregulat(canarii sint fotosensibili si reactioneaza la numarul de ore de lumina la care sint expusi. Intreg ciclul de viata anual cu perioada de imperechere si napirlire fiind strict legate de durata zilei si noptii din cursul anului)Nu stiu cum sa subliniez mai bine lucrul acesta dar este foarte important, mai important decit multe altele desi pare trivial;
-in zone cu exces de umiditate(daca penajul nu este uscat nu-si pot regla temperatura);
-in zone apropiate de surse de gaze reesapate si fum(foarte sensibili, sint primii care o sa va dea semnalul ca exista un real pericol, doza letala pentru ei fiind mult mai mica decit pentru om).
Cu riscul de a fi lasat la o parte efectele malefice pe care le poate avea pisica, copii vecinului, sau chiar proprietarul trebuie sa trecem la urmatorul subiect.
HRANA : - fiind un subiect care trebuie detaliat o sa-l discutam intr-un capitol separat.
STOC BUN : - cumparind pasari de calitate , sanatoase dintr-o sursa reputabila, lucrul acesta va va scuti de multe neplaceri si ani pierduti. De ce sa va chinuiti sa recreati o varietate pentru care s-au chinuit alte citeva generatii inaintea dumneavoastra?
Sau poate chiar asta doriti sa faceti din urmatoarele motive :
a) Sinteti mistuit de geniul creatiei
b) Vreti sa intrati in istorie
c) Nu aveti nimic mai bun de facut
d) Doriti sa va impresionati partenerul
e) Toate optiunile de mai sus
Va rog bifati raspunsul corect :lol: :lol:
Deci va sfatuiesc sa cumparati pasari de calitate chiar daca ele costa nitel mai mult. Sint sigur ca altii or sa va spuna altfel, dar maiestria dumneavoastra o sa se vada acolo cind veti alege cui sa-i dati crezare. Esecurile sint intotdeauna lectii scump platite si daca nu invatam din ele n-o sa absolvim scoala vietii si vom ramine vesnic repetentzi in timp ce premiantii vor ride de noi si in urechi ne va suna invariabil aceeasi intrebare : Unde-am gresit ? sau De ce eu ?

O zi frumoasa va doresc, cu stima Dan.
Imagine Imagine
Avatar utilizator
Daniel Stinga
 
Mesaje: 576
Membru din: Lun Mar 14, 2011 6:53 am
Localitate: Drobeta Turnu Severin (http://Dan69.sunphoto.ro)

Re: CANARII SUNT PASIUNEA MEA

Mesajde Daniel Stinga » Mie Feb 22, 2012 2:36 pm

CANARI DE CULOARE - HRANA : - Asa cum am spusanterior, hrana o sa ocupe un capitol aparte, si anume:
Acesta poate fi un subiect destul de controversat asa ca vreau sa sublinieze de la bun inceput ca nu intentionez nici sa dau retete, nici sa-i crucific pe cei care nu procedeaza la fel. Practic numarul crescatorilor este egal cu numarul metodelor care se aplica si de obicei oamenii cu experienta se supara grozav cind un novice vine sa le dea sfaturi. Se presupune ca ; faptul ca perseverezi de mai multi ani intr-o directie gresita iti da dreptul sa dai sfaturi si sa-i convertesti pe ceilalti la propriile convingeri… Am auzit reclame de genul : crescator de canari cu 30 de ani de experienta, care in schimb avea idei de imprumut neverificate, ramase de la un tataie dinaintea lui, care le stia de la un alt tataie s.a.m.d. Sa fie foarte clar ; daca lucrurile astea ar fi tinut de folclor ar fi fost perfect valabile, dar oare se incadreaza corect in acest domeniu ? Si ca sa va dau un exemplu, am auzit ca la hrana moale pentru pui se adauga fin ! Acuma, am intrebat in stinga si-n dreapta ce rol are finul in hrana moale si am ascultat un noian de povesti care mai de care mai fanteziste, pina cind din intimplare am citit undeva de continutul mare de caroten care se gaseste in iarba uscata, procentual mai mare decit in morcovi si din cauza asta probail puii avind un colorit mai viu in mod empiric s-a cocluzionat ca finul face bine… Deci tintind dupa o rata am impuscat o gisca…buna si-aia, ca daca era lebada se suparau pe noi austriecii. :lol: :lol:
Legendele ramase de la veterani, au statutul de lege si cine incearca sa le conteste valoarea si vrea sa schimbe ceva este un razvratit. Suna cumva familiar ?Rezultatul :80% din pasarile de colivie mor din cauza malnutritiei iar exemplarele superbe(daca exista…) sint rodul aprioricului si al liberului arbitru. Vei fi judecat pentru ca esti sarac ?Nu cred ! Dar prostia si lipsa de preocupare nu poti cere nimanui sa ti-o scuze.
Munca de cunoastere(studiul), intuitia intelectuala dublata de experienta si de o urmarire atenta a starii pasarii sint de fapt cheia succesului in crestera canarilor cu specificatia ca: mai mult, nu inseamna intotdeauna mai bine. Stim cum arata o pasare sanatoasa. Daca pasarea noastra nu arata la fel inseamna ca ceva nu facem bine. Mergeti in vizita la alti crescatori si vedeti cum arata pasarile lor si daca va ingaduie aflati si de ce ? Este multa invidie intre crescatori asa ca sugestia de mai sus are statistic vorbind sanse mai mari decit a castiga la loterie in consecintza merita incercata. La canar ca si la om multe din bolile care apar sint legate de alimentatie. De obicei de un deficit sau un surplus alimentar. Organismul nu poate produce la nesfirsit compusii de care are nevoie si pe care ar trebui sa-i ia in mod natural din hrana. Prin natura conditiei pe care o are, canarul este dependent 100% de noi pentru hrana pe care i-o oferim. Un atlet hranit doar cu paine si apa, de la care se asteapta performante deosebite, o sa ne dezamageasca de la prima competitzie, cind o sa-si masoare fortele cu cei care au fost hraniti corespunzator. Daca cititi autobiografia lui Ghandi o sa vedeti ca la un moment dat si el s-a gindit ca diferenta de performanta intre indieni si englezi se poate datora diferentei de regim alimentar, chestie care ulterior a fost infirmata si alte ganduri l-au condus la concluzia ca saracia avea o mai mare responsabilitate pentru lucrul acesta. Extrapolind si gindindu-ma ca romanii maninca mamaliga care dupa doua ore te lasa flamind si beau vinars tare care-ti face creierii un soi de gelatina inutilizabila, in timp ce restul Europei maninca carne si bea vin, ma face sa cred ca diferenta asta de performanta dintre noi si ei se poate datora tot alimentatiei care nu este decit o consecintza directa a saraciei...
In principal hrana canarului o constituie un amestec de seminte format din :glant, rapita, ovaz decorticat sau fulgi, in, niger, cinepa, dughie, mei alb, floarea soarelui zdrobita, orice alte seminte de ierburi care nu au fost tratate si care nu prezinta urme de compusi chimici nocivi.
Am mai auzit si de o saminta care se cheama foniopadi si despre care cei ce-o folosesc spun ca inlatura cocidioza, lucrul pe care insa nu l-a experimentat asa ca nu pot sa-l confirm.
Aportul procentual la amestec al acestor seminte difera foarte mult in functie de spatiul si temperatura la care este tinuta pasarea. Cele doua componente de baza ale amestecului glantul si rapita variaza de la 95%glant 5% rapita(folosit de canaristii de culoare) pina la inversul lor 95% rapita si 5% glant folosit de unii roleristi de la noi. Explicatiile de regula sint destul de subiective ca sa merite sa fie comentate aici.
Am ales calea de mijloc si folosesc rapita si glantul in proportii egale si imbogatesc amestecul cu cinepa, in, fulgi de ovaz, niger in functie de sezon. Un amestec la care componenta de baza este meiul nu este pentru canari si nu ar fi alegera canarului dumneavoastra, va asigur de asta, indiferent de ce spune ce-l care-l vinde. Deci chiar daca pe cutie apare o fotofrafie cu un canar iar cutia contine mai mult mei, este ca si cum s-ar vinde bostan de porc drept bostan comestibil. Cumparati un amestec bogat in glantz si canarii dumneavoastra o sa va fie recunoscatori.Daca folositi mei in amestec folositi mei alb, care are, se pare ca nutritrional este superior celui galben sau rosu. Pe de alta parte orice pasare maninca cel mai bine ceea ce a fost obisnuita sa manince. Acceptarea unei hrane cit mai diversificate poate sa-i salveze de multe ori viata. Pasarea nu accepta aproape nici o hrana noua imediat. Uneori trebuie sa i-o punem in fata cite o saptamina pina ce se hotaraste sa incerce, dar odata ce incearca poate ajunge la concluzia ca-i acceptabila. Asta este un plus si pentru ea si pentru crescator.
Principalele considerente in alegerea semintelor este ca ele sa nu fie prafuite, umede mucegaite si sa nu fie rincezite(vechi). Semintele din amestec sa nu fie asa de vechi incit sa fi trecut de perioada de germinatie. Deci odata oferite conditiile favorabile(umiditate, caldura), saminta trebuie sa germineze, daca nu, pasarea nu-si mai ia din ea nutrientii de care are nevoie. Germenii acestor seminte sint o alta sursa de vitamine si aminoacizi pentru pasari. Germeni de griu, de rapita se pot obtine foarte usor si griul si rapita practic germineaza in 48 de ore in conditii propice, insa daca nu sint respectate conditiile de igiena hrana asta poate face mai mult rau decit bine. O alta sursa de hrana sint ierburile tinere. De exemplu ierburile tinere ale cerealelor, griu tinar sau orice alte cereale cultivate la 10-15 cm care se recolteaza si se dau proaspat pasarii. Pasarea consuma cu placere aceste ierburi bogate in aminoacizi.
Hrana pasarii se poate suplimenta cu fructe : mar, para, prune, dupa sezon si fara excese. Legume : morcov razuit, patrunjel razuit, frunze de varza, gulie, porumb in lapte, dovleac, conopida, castravete, ardei gras, gogosar. Din plantele salbatice la indemina, imi vin in minte : papadia, traista ciobanului, iarba gainii(stelaria media), limba oii(plantago major), lista raminind deschisa. Canarul lasa la o parte orice pentru un lujer de limba oii cu saminta in pirg.
Pe linga asta are nevoie de o sursa bogata in proteine. Cea mai la indemina astfel de sursa este oul fiert la care se poate adauga si biscuite ras, morcov ras, fulgi de ovaz, saminta de mac, polen,eventual un surplus de vitamine in asa fel incit amestecul sa nu fie moale dar nici uscat. Amestecul acesta este dat pasarilor cind hranesc puii sau pe perioada de napirlire si ocazional in cursul anului.
Ca regula de baza un canar consuma cam o lingurita de saminta zilnic.Dar el este oportunist si alege in prima instantza saminta care-i convine mai mult, de aceea dupa ce a-ti hotarit compozitia amestecului de baza nu schimbati saminta pina ce nu este consumata in totalitate, in felul acesta va asigurati ca nu se creeaza un dezechilibru. Un canar bine hranit dar fara spatiu de miscare o sa se ingrase si invariabil performantele lui o sa scada in consecinta asemenea unui obez.
O dieta echilibrata continind carbohidrati, proteine si grasimi o sa asigure canarului dumneavoastra energia necesara astfel incit sa-si pastreze sanatatea rasplatindu-va la rindul lui cu cintecul si vioiciunea pentru care l-ati ales in primul rind.
Deci nu uitati : de felul cum arata pasarea dumneavoastra sinteti singurul responsabil !

Va doresc lectura placuta, cu stima, Dan.
Imagine Imagine
Avatar utilizator
Daniel Stinga
 
Mesaje: 576
Membru din: Lun Mar 14, 2011 6:53 am
Localitate: Drobeta Turnu Severin (http://Dan69.sunphoto.ro)

Re: CANARII SUNT PASIUNEA MEA

Mesajde Daniel Stinga » Mie Feb 22, 2012 2:52 pm

CANARI DE CULOARE - REPRODUCEREA:
Canarul se reproduce relativ usor in captivitate oferindu-i conditiile necesare, insa calitatea asistentei si managementul aferent pe care omul le datoreaza acestei activitati, sint definitorii pentru masura succesului acestei indeletniciri. Cu toate astea nu este deloc neobisnuit ca un crescator incepator care a avut un an bun, sa aiba mai mult succes decit un crescator cu experienta care a avut un an prost. Aceasta activitate trebuie privita ca un joint-venture intre crescator si canar, fiecare avind sarcini precise de care trebuie sa se achite cu strictete. O pereche de canari buna supusa unui management defectuos nu o sa dea rezultate multumitoare, dupa cum nici reversul situatiei(adica o perechede canari slaba dublat de un management oricit de iscusit)nu o sa ne duca prea departe… De aici tragem concluzia ca sint doua conditii de baza care trebuie respectate : un stoc excelent si iscusinta din partea crescatorului.
O sa dau in continuare doar niste repere de timp legate de reproducere.
Canarita depune 3-5 oua, ultimul fiind intotdeauna de culoare mai inchisa (mai albastru). In mod cu totul exceptional poate face 6 oua. De obicei dupa ce incepe ouatul, oua in fiecare zi de regula dimineata. Stim ca ea va oua a doua zi pentru ca incearca cu disperare sa-si refaca rezerva de calciu cu o zi inainte.
O sursa de calciu(coji de oua zdrobite)este absolut necesara in aceasta perioada. Unele incep clocitul dupa ce au depus primul ou, altele doar dupa ce l-au depus pe ultimul.Canarita asigura temperatura de 41.5 grade celsius pe perioada clocitului. Exact la 14 zile puiul eclozeaza. Arata ca si cum ar fi de pe alta planeta : chel urit orb si diform , greu de crezut ca aratarea aia o sa fie intr-o buna zi un canar frumos. Este hranit in prima zi cu lapte de canarita,(epiteliu din gusa canaritei) oricum pasarea trebuie sa aiba la discretie hrana moale pentru ca din ziua a doua incepe sa hraneasca puii cu ce-i pune crescatorul la dispozitie. Puiul i-si dubleaza practic greutatea in primele zile la fiecare 24 de ore, asta insemnind in mod implicit o gramada de munca pentru canarita. In mod normal o canarita buna poate duce un cuib de 4 pui singura. Este de mare ajutor daca masculul hraneste si el, pentru ca hranind ambii parinti puii se vor dezvolta mult mai repede. Canarita curata cuibul in primele zile si maninca murdaria puilor care este invelita intr-un sac transparent.
La 7 zile puii deschid ochii, la 14 zile le ies cotoarele de pene, la 21 de zile sint complet imbracati si parasesc cuibul iar la 28 de zile sint capabili sa se hraneasca singuri si se pot desparti de parintzi.(Asta in cazul in care canarita nu incepe sa-i dezbrace ca sa-si construiasca un cuib nou, caz in care trebuie luate masuri urgente). Un pui care a fost dezbracat ramine mult in urma, cheltuind o gramada de energie pentru refacerea penajului. Nici o separarea prematura de parinti nu este de ajutor, puiul recuperind mai greu de unul singur energia de care are nevoie in primele saptamani de viata. Primele 6 saptamani din viata puiului sint definitorii si dicteaza de cele mai multe ori calitatea viitorului canar. Un pui slab este mult mai dispus imbolnavirii si piere cu usurinta. Perechile nu trebuie lasate sa faca mai mult de doua serii de pui pe an, deoarece este o munca istovitoare pentru canarita si anul urmator s-ar putea sa nu evolueze conform asteptarilor.
Ar fi trebuit sa ma opresc aici cu acest capitol dar inainte de incheierea lui sa va suflu totusi un secret. Cind din negrija crescatorului sau din cauza caracterului pasarii nu putem determina exact daca au trecut cele 14 zile, sau daca puii inca neeclozati mai sint viabili sau au murit in gaoace, lanterna nu ne este in cazul acesta de nici un folos, trebuie sa recurgem la o metoda simpla care ne impiedica sa aruncam ouale viabile.. Se ia un pahar si se umple cu apa caldutza(nu fierbinte nici rece ci sa fie placuta la mina). Se pun oule in apa si se urmaresc cu atentzie. Cind puiul este mort sau oul uscat oul este inert de obicei este polarizat si va fi artas de peretzii vasului unde ramine nemiscat. Un ou viabil are incarcatura neutra, pluteste liber si este cufundat doar pina la nivelul pungii de aer si…se misca ! deci este viu. Cu putina experienta se poate determina in proportie de 95% viabilitatea lui. Cu ocazia asta coaja se inmoaie si puiul eclozeaza mai usor. I-mi cer scuze celor care stiau deja trucul acesta dar pentru cei care-l aud prima data este o metoda destul de precisa care-i impiedica sa arunce oua viabile si pui gata formati pregatiti pentru ecloziune.
Desi nu era in intentie, ma simt obligat sa itroduc aici citiva algoritmi de transmitere a fondului genetic in functie de tipul fiecarui partener din pereche si sa dau citeva scheme de imperechere pentru cele mai populare tipuri de canari de culoare. Mentionez ca problema este abordata la modul ideal iar rezultatul final reflecta in mare parte priceperea si atenta observatie a crescatorului care nu se pot substitui decit in rare cazuri, norocului.
AGAT: este o mutatzie care se transmite dupa modelul sex-linked recesive(caracter recesiv legat de sex) iar puii ne asteptam sa fie dupa cum urmeaza :
-mascul agat x femela normala = masculi normali prtatori de agat si femele agat;
-mascul normal x femela agat = toti puii normali, masculii purtatori de agat;
-mascul normal purtator de agat x femela agat = masculi si femele normale(masculii purt. agat) si masculi si femele agat;
-mascul normal purt. agat x femela normala = masculi si femele normale si femele agat(50% din masculi poarta agat);
-mascul agat x femela agat = toti puii sint agati homozigot;
Dupa acelasi mecanism se transmit: izabel, pastel, satinet, ivoriu
OPAL : este o mutatie care se transmite dupa modelul homozigot recesiv iar puii rezulta dupa cum urmeaza :
-mascul opal x femela opal = masculi si femele opal;
-mascul opal x femela normala(sau reversul mascul normal x femela opal) = toti puii normali purtatori de opal;
-mascul opal x femela purtatoare opal sau reversul = 50% normali purtatori de opal si 50% opal;
-mascul purtator opal x femela purtatoare opal = 50% normali purt. opal, 25%homozigot normali, 25%homozigot opal;
Dupa acelasi mecanism se transmit : ino, alb recesiv, topaz
Cu mentiunea ca trebuie tinut cont si de tipul penei si ca se imperecheaza de regula un intensiv cu un neintensiv, in functie de ce urmareste fiecare crescator(…asta daca urmareste ceva) satisfactia nu este intotdeauna pe masura eforturilor din cauza lipsei unui stoc de pasari de calitate(homozigotzi). Asa ca este firesc sa platesti mai mult pe o pasare a carei origini a fost minutios studiata si inregistrata. Va doresc deci succes !
Cu stima, Dan.
Imagine Imagine
Avatar utilizator
Daniel Stinga
 
Mesaje: 576
Membru din: Lun Mar 14, 2011 6:53 am
Localitate: Drobeta Turnu Severin (http://Dan69.sunphoto.ro)

Re: CANARII SUNT PASIUNEA MEA

Mesajde Daniel Stinga » Mie Feb 22, 2012 3:33 pm

CUM SE CLASIFICA CANARII:
Povestea canarului seamana foarte bine daca vreti, cu cea a cenusaresei. In 500 de ani de captivitate de la niste pasari verzui anonime care au fost capturate in Azore , Canare si Madeira s-a ajuns la o diversitate si stralucire greu de inchipuit. Trebuie sa spunem ca asta se datoreaza pe de o parte faptului ca mutatiile apar atunci cind fondul genetic se subtiaza, pe de alta parte sint rezultatul direct al selectiilor dictate de ambitiile si viziunile mai multor generatii de pasarari pasionati(care fie vorba intre noi nu aveau toti cunostinte adinci de genetica) si nu in ultimul rind faptului ca selectia naturala a fost practic suprimata.
Rezultatul se prezinta sub forma unui exemplar pasarin care desi este foarte placut ochiului si ne incinta auzul nu mai poate insa supravietui de unul singur in noua lui identitate fenotipica(sau fenoatipica…), natura sanctionind-o sever pentru tot ce n-a dobindit strict prin selectie naturala.
Revenind la subiect, in prima instanta se distig 3 categorii :
-canari de cintec;
-canari de culoare;
-canari de pozitie (postura);
A). - CANARII DE CANTEC: - se judeca in primul rind dupa cum le spune chiar numele : dupa cintec.
La o enumerare succinta avem : Roler, Malinois(Waterslager), American Singer, Spanish Timbrado, Russian Singer.
B). - CANARII DE CULOARE: - in canaricultura este impartzirea in melanistici (culori inchise) si lipocromici(culori deschise)(lipo = grasime, croma = culoare deci culoare care se absoarbe in grasime)( rosu = caroten, galben = lutein, alb = incapacitatea de a asimila primele doua), dar sa incepem :
1. - Din punct de vedere al structurii penei canarii apartzin neaparat uneia din cele 3 categorii:
- intensiv;
- neintensiv;
- mozaic(dimorfic)
INTENSIV (sau hard feather) : penajul aparent mai putzin bogat cu pana alungita, fara atenuare de nuantza la margini sau in anumite zone(git, burta, cloaca). La melanistici parztile cornoase(cioc, picioare, unghii trebuie sa fie neaparat de culoare inchisa).
NEINTENSIV ( sau soft feather) : penajul aparent mai bogat cu atenuare pronuntata de nuantza(frosted-brumat) la marginea penei,(git burta, cloaca). Culoarea pierde din intensitate la conturul penei si apare efectul acela de brumat.
MOZAIC (Dimorfic) : pe de alta parte are cu totul alta structura a penei si se caracterizeaza printr-un dimorfism vizibil la femela si mascul asa incit se poate spune cu o buna aproximatzie ce sex are pasarea inca de timpuriu. Masculul are masca clara si patern tipic pentru mozaic in timp ce femela are doar niste tic-uri de lipocrom la ochi si la umerii aripilor
Renumitul crescator al canarilor de culoare, - Grana, are un sistem de clasificare foarte simplu si eficient care se bazeaza pe 3 atribute : tip, categorie si varietate si o sa va prezint in continuare in citeva rinduri populatia de canari de culoare vazuta prin ochiul si priceperea lui Grana care altfel ar fi fost mult mai dificil de structurat sau ar fi fost o adevarata filozofie.
LIPOCROMICI:


Tip de baza Categorie Varietate

Alb Mozaic/Intensiv/Neintensiv Ivoriu
Galben Mozaic/intensive/Neintensiv Ivoriu
Rosu Mozaic/Intensiv/Neintensiv Ivoriu

Cu lipocromicii este clar, trei tipuri distincte la care se adauga eventual varietatea de ivoriu. De obicei crescatorii de inalta clasa nu au un interes bine conturat pentru lipocromici, deoarece provocarea nu li se pare pe masura standardelor care si
le-au autoimpus. Cind incepi sa distingi multiplele nuante de brun sau de cenusiu ale subpenajului lucru foarte important in alegerea perechilor, si-ti petreci mare parte din timp suflind in fundul pasarii, atunci vei intelege exact fraza de mai sus.
Ar mai fi ceva de spus referitor la albi si acestia sint de doua feluri alb dominant (sau nemtesc) si alb recesiv(sau englezesc).
1. - Alb Dominant : se distinge prin faptul ca nu este alb perfect si urma de culoare( rosu sau galben) se observa in penele majore ale aripii. Legenda spune ca nu este bine sa imperechezi doi albi dominant deoarece exista sansa ca 25% din pui sa nu fie viabili.(Lucrul acesta fiind valabil si la ’german crested’, nu se imperecheaza doi motati, cele doua caractere sint numite si caractere letale). Intotdeauna se imperecheaza un alb dominant cu un rosu sau un galben in conformitate cu nuanta de culoare pe care o are albul in penele majore din aripa. Caracterul alb se transmite ca un caracter dominant si acolo unde este prezent, pasarea o sa fie alba, statistic50% din pui vor fi albi iar 50% colorati.Nu exista purtatori.
2. - Alb Recesiv : lucrurile stau altfel, este alb curat si se poate imperechea alb cu alb. Englezii au avut intotdeauna mai mult noroc...Caracterul alb fiind homozigot recesiv trebuie sa apara in doza dubla ca sa se manifeste deci ambii parinti trebuie sa fie albi homozigoti sau cel putin purtatori, ca sa apara la pui.
3. - Ivoriu :(relativ recent 1950) se transmite ca un factor recesiv legat de sex. Trebuie sa pastram cu orice pret caracterul de superficialitate caci altfel dam o nota desueta si nu respectam trendul vremii. Mai este de adaugat doar o linie aici ; in vreme ce canarii galbeni si cei albi s-au obtinut de pe urma unor mutatii, cel rosu s-a obtinut prin hibridare cu scatiu rosu de Venezuela(Spinus Cuculatus)care se pare ca este responsabil si de factorul mozaic, la el fenomenul de dimorfism fiind foarte pronuntzat. Am zis ca numai una dar uite nu pot sa nu cirtesc si sa nu spun ca rosul natural este de fapt un portocaliu, daca nu se foloseste nici un pigment artificial si nu se coloreaza artificial pasarile. Si mai trebuie spus ca nu cantitatea de colorant care se administreaza este importanta ci cit « factor rosu » are pasarea, adica colorarea este in directa legatura cu componenta genetica care este responsabila de asimilarea culorii. Doua pasari care necolorate arata identic dupa colorare vor arata exact cit factor rosu a avut fiecare in ea. Insa culoarea asta artificiala tine exact pina la napirlire iar daca nu-i dai colorant pe perioada naparlirii, te trezesti cu o pasare pe care n-ai fi dat atitia bani in prima instanta, penele noi revin la culoarea initiala. Dar sa revenim la lumea canarilor de culoare
MELANISTICI:
Dupa teorie( neconfirmata insa…) pigmentul acesta melanistic (care este practic un depozit proteic) trebuie se se prezinte sub 3 forme. In primul rind este conturul maroniu a penei care este denumit phaeomelanin. Partea neagra care se dispune de o parte si alta a cotorului penei si in subpenaj si in zonele cornoase, cioc unghii care se cheama eumelanin negru, si mai este un pigment maro care se suprapune exact peste cel negru si care este mascat de cel negru la care i s-a spus eumelanin brun(existenta lui nu este pe deplin confirmata dar pare sa explice foarte bine fenotipul diverselor varietati, si are valoare teoretica).
Din combinatia celor 3 , lipsa sau prezenta dictata genetic, a unuia sau altuia din acesti pigmenti rezulta toate tipurile de canari cunoscuti astazi. Prezenta unei gene(sau absenta ei) impiedica absorbtzia unuia din cei 3 pigmenti,( practic o disfunctionalitate cultivata…) si da efectul acela dupa care alearga iubitorii de canari. Dar daca creeaza o imagine placuta ochiului si cei interesatzi hotarasc in unanimitate ca are valoare estetica atunci, hop se naste o cerinta pe piata si lumea este dispusa sa plateasca bani multi doar pentru a fi fericita posesoare al noii valori instituite. Deci tipurile de baza sint in numar de 4:

Tip de baza Categorie Varietate


Negru-Brun Intensiv/Neintensiv/Mozaic +alb=ardeziu/ +rosu=bronz/ +galben=verde
Brun Intensiv/Neintensiv/Mozaic alb/rosu/galben/ivoriu

Agat Intensiv/Neintensiv/Mozaic alb/rosu/galben/ivoriu

Izabel Intensiv/Neintensiv/Mozaic alb/rosu/galben/ivoriu


Din negru brun in combinatie cu galben iasa verde, in combinatze cu rosu iasa bronzul iar in combinatzie cu albul iasa argintiul sau ardeziu bineinteles nuantele se schimba in prezenta factorului ivoriu. Pe parcurs, din agat deriva alte mutatii, aceastea de obicei afectind pigmentatia penei , in general printr-o dilutie a nuantei eumelaninului negru, si o supresie a phaomelaninului , negrul transformindu-se in nuante de gri, de la gri carbune inchis, pina la gri metalic deschis(sau la suprimarea totala a pigmentului eumelanin negru). La izabel si brun , eumelaninul negru si eumelaninul brun sufera transformari de nuanta pina la o suprimarea lor totala in cazul phao(unde vizibil este doar phaomelaninul de pe conturul penei). Pastel poate aparea ca sufix la toate tipurile de baza si se caracterizeaza prin faptul ca definitia desenului se estompeaza si poate merge pina aproape de disparitia lui, melaninul aparind ca o reflexie pe intreg penajul.
Cu specificatia ca unde apare albul ca si culoare de fond varietatea respectiva se se numeste argintiu, iar atributele categorie si varietate se aplica exact ca mai sus, , iata celelalte tipuri care au derivat prin mutatii repetate si care se adauga la tipurile de baza ce sint arbitrate azi la concursurile internationale:
- topaz, onix, eumo, opal (subpenajul si desenul are diverse nuantze de gri);
-satinet, rubino (phao) (subpenajul si desenul are diverse nuantze de brun).
Sint unele instante in care un satinet, sau un rubin diluat sau un izabel pastel desi nu sint lipocrom, la o dilutie mai puternica desenul poate disparea in totalitate si apar ca si lipocrom. Pentru putinii care au vazut vreodata la noi un rubin diluat, sau un izabel pastel reusit , ce-am spus mai sus are totusi sens. Cei cu mai putin interes pentru o clasificare adecvata le spun alb, rosu sau galben pe fond inchis. Dupa G.B.R.Walker satinetul poate aparea ca si izabel sau agat.
Prezenta concomitenta a negrului si brunului sau nuantelor acestora la un exemplar nu este o situatie de dorit decit atunci cind urmarim evidentierea unui caracter si dorim sa obtinem intermediari(passe partout) pe care-i folosim apoi la imperechere urmarind obtinerea exemplarului dorit. De regula se imperecheaza doi canari de acelasi tip, insa pentru scoaterea in evidenta a unui anumit caracter se imperechea o dilutie cu alta(ex un agat cu un izabel pentru scoaterea in evidenta a desenului din izabel, viceversa nefiind adevarata). Nu este recomandat sa se imperecheze o dilutie cu un tip de baza deoarece rezultatul nu este dezirabil. Exceptie de la aceasta regula face doar satinetul care se poate imperechea cu un brun mai putin valoros.
Verdele de exemplu desi nu-i apreciat de catre public este un absolut necesar pentru un crescator serios.
Am dat aici iarasi doar citeva linii directoare fara sa intru mai adinc din cauza ca informatzia sa nu devina foarte tehnica.
Deci, daca mergeti la piata si pasarea care trebuie cumparata este asa zisa izabel, daca la o examinare mai atenta subpenajul este negru sau gri ea este un bronz sau un agat de foarte proasta calitate(cu mult phaomelanin ceea ce nu este de dorit) si nicidecum un izabel. Daca ar fi fost un izabel subpenajul invariabil ar fi trebuit sa fie o nuanta de brun deschis, gen cafea cu lapte. De aici acreala; imperechez pasarea conform unor sfaturi date de cunoscatori si rezultatele sint complet aiurea, zarurile au cazut cum nu ne-am asteptat… desi era firesc sa fie asa. Dar sa revenim.
Satinet si Rubin sint singurele tipuri care au ochii rosii ca o caracteristica definitorie si obligatorie. Este foarte interesant ca fiecare tip i-si transmite genele in mod diferit dupa un algoritm care difera la caracterul dominat heterozigot, la caracterul homozigot recesiv sau la factorul recesiv legat de sex,( banuiesc ca cei initiati stiu exact despre ce este vorba,) in general orice teorie se verifica pina la un anumit punct dupa care intervin exceptiile asa ca implicit o sa ajungem la grave confuzii si asta vreau sa evit in primul rind.
Pina ce nu o sa avem instructia necesara si fiecare o sa inventam nume pentru pasarile noastre(desi standardizarea exista, necunoasterea ei sau neintelegerea corecta nu-i o scuza…) , de dragul innobilarii produsului care este de vinzare, rezultatul o sa fie un adevarat turn Babel.
In concluzie, de obicei cei care n-au depus efort in directia asta , melanisticilor le spun vrabii, pentru ca ei sint convinsi ca un canar trebuie sa fie obligatoriu galben sau daca se poate rosu(se vind bine…). Nu puteam trece de sectiunea asta fara sa facem un pic de justete melanisticilor spunind urmatoarele:… cu cit creste priceperea omului in materie de canari cu atit creste si aprecierea lui fata de melanistici si crescatorii adevarati se entuziasmeaza(intr-un mod explicabil pentru ei) pentru fiecare exemplar care depaseste 90 de puncte. Pai o astfel de pasare ar fi fala oricarui om in bresla asta si cine cunoaste stie ca-i rodul unei munci sustinute care de multe ori se poate masura in zeci de Kg de gainat curatzat, schimbat apa de sute de ori si pus seminte in hranitoare tot de-atitea ori(asta este partea nevazuta a afacerii…). Ca sa obtii o pasare de valoare de nuanta inchisa(melanin), trebuie sa cresti pe linga ea o gramada de pasari care sint sortite pet-shop-urilor. Deci din punct de vedere al profitabilitatii va asigur ca sapatul de santuri este pe linga asta o alternativa care va ofera un raport efort/profit mai avantajos.
Nu am pretentia ca am epuizat subiectul si ca am facut lumina, dar cel putin vreau sa atrag atentia ca o bruma de instruire se impune de la sine. Oricum pina nu demult nici eu nu stiam de toate varietatile de care v-am pomenit mai sus

CANARII DE POZITIE (POSTURA) : - se judeca dupa…ghiciti, pozitia pe care o adopta pe bat, sau postura.
Acuma pozitie, postura sau tip tot aia este ca aicea intra si frizatii si motzatii si cocosatzi si semiluna si uriasii un fel de categorie care le cuprindepe toate celelalte care n-au fost clasate altfel, spre nemultumirea multora...
Aici intra deci :Norwich,Yorkshire, Munchener, Scotch, Lizard, Border, Fife Fancy, IrishFancy,Berner, Belgium Fancy, Raza Espanola, Japanese Hoso, German Crest, Lancashire(consort, corona), Gloster(consort, corona), Dutch Frill, Parisian Frill, Swiss Frill, Giboso Espanol, Gibber Italicus, Padovan Frill, Japanese Crest, Columbus Fancy, Fiorino…. si probabil ca lista continua daca dorim sa fim foarte exigenti si sa nu ne scape nimic.Din fericire asta depaseste intentiile noastre asa ca ne oprim aici.
Sper ca v-am captat atentia intr-un mod placut. Va salut, cu stima, Dan.
Imagine Imagine
Avatar utilizator
Daniel Stinga
 
Mesaje: 576
Membru din: Lun Mar 14, 2011 6:53 am
Localitate: Drobeta Turnu Severin (http://Dan69.sunphoto.ro)

Re: CANARII SUNT PASIUNEA MEA

Mesajde Danut » Mie Feb 22, 2012 5:47 pm

FELICITARI..BRAVO..!!!
Acum ,dupa ce ai scris .tu mai sus si dupa -<povesti la gura sobei >, ar trebui ca toti amatorii de aceasta pasiune sa treaca la-profesionism-.M-as bucura.Dar am convingerea ca este mai usor -sa intrebi- decat sa citesti, si mai ales -sa inveti. :D
Dar sa nu fiu pesimist., si sa sper pt viitorul apropiat.
Ref la perusi, sunt de acord, cu tine. Pretul mic ,determina cumpararea lor masiva, si de asemenea inmultirea -relativ usoara si in numar mare.Ca-n economia de piata- supraproductia - duce la scaderea pretului de cost. In plus mai intervine si rezistenta la boli ,mai mare la perusi. Fara sa am ceva impotriva crescatorilor de perusi,nu poti compara un tril de canar cu o caraiala de perus. Este parerea mea,si mi-o sustin. ;) Dar cum pe lume exista o varietate de gusturi, trebuie sa ne conformam.
PRESEDINTE A E O
MEMBRU FONDATOR A E O
ARBITRU DE CANARI

Imagine
Avatar utilizator
Danut
 
Mesaje: 1035
Membru din: Sâm Feb 12, 2011 9:44 pm
Localitate: CRAIOVA

Re: CANARII SUNT PASIUNEA MEA

Mesajde Daniel Stinga » Mie Feb 22, 2012 7:05 pm

Anterior , am expus de la istoricul privind canarul in general si canarul de culoare in special, dar totusi cred ca ar trebui sa facem o sinteza (mai simplista) a imperecherii si inmultirii canarilor sa poata fi perceputa de catre incepatori, ca o activitate usoara, simpla fara atatea complicatii pentru inceput, si aici cer si sustinerea lui nea Danut si a lui nea Cornel pentru a putea explica in termeni cat mai populari si usor de perceput si inteles, cum anume se face imperecherea si inmultirea canarilor. Deci sa redau in amanunte simple :

,,Orice detinator al unui canar se gandeste la un moment dat sa-si imperecheze companionul. Aceasta decizie trebuie luata cu responsabilitate si cu grija fata de pasare. Canarii se reproduc relativ usor si oricine poate avea o pereche pe care sa o lase sa se imperecheze in voia naturii, insa reproducerea responsabila necesita eforturi, timp, rabdare si dedicatie. Documentati-va cat mai mult si incercati sa obtineti raspunsuri la cat mai multe intrebari inainte de a va lansa in operatiunea de reproducere propriu-zisa. Astfel veti putea evita multe dintre eventualele probleme care pot aparea. Subiectul reproducerii este foarte vast si nu poate fi acoperit intr-un articol, de aceea ne propunem sa va prezentam pe scurt cateva repere care sa va ajute in luarea deciziei. Inainte de toate, ganditi pe termen lung si analizati daca veti avea ce face cu puii nou nascuti, daca le veti putea oferi conditii bune de viata sau daca veti avea cui sa-i dati pentru crestere. Nu are sens sa chinuiti pasarile doar pentru a va satisface curiozitatile sau placerile. Nu va imaginati ca veti face bani din reproducerea canarilor, lasati acest lucru pe seama crescatorilor profesionisti. Ganditi-va daca veti avea suficient timp pe care sa-l dedicati parintilor si puilor. Decideti daca sunteti pregatiti sa faceti fata eventualelor probleme care ar putea aparea: de insucces al reproducerii, de sanatate a parintilor sau puilor (care pot atrage dupa ele si costuri financiare) sau chiar de moarte a pasarilor. De asemenea, ganditi-va daca nu va va fi prea greu din punct de vedere emotional sa va despartiti de puii crescuti de dumneavoastra atunci cand va veni momentul sa le gasiti alti stapani. Incercati sa dobanditi cateva cunostinte de genetica, in acest fel va va fi mult mai usor sa intelegeti reproducerea ca proces.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand ati luat decizia de reproducere este sa va asigurati ca aveti o pereche de canari viabila, sanatoasa, care a fost hranita corespunzator si care a beneficiat de exercitii fizice de zbor (esentiale pentru sanatatea reproducerii). Desi poate parea amuzant, aveti grija sa alegeti intr-adevar o pereche, formarea unui “cuib” din exemplare de acelasi sex este o greseala foarte des intalnita, cu atat mai mult cu cat sexul canarilor este greu de determinat. Alegeti un mascul si o femela compatibili, care sa se accepte unul pe altul.
NU imperecheati canari inruditi pe linie de sange, acest lucru este periculos intrucat poate determina maladii si defecte genetice ale puilor sau chiar moartea acestora. Femelele nu trebuie imperecheate la varste mai mici de 24 luni, iar masculii la varste mai mici de 12 luni.
Studiati problema si sub aspectul varietatilor pe care doriti sa le imperecheati si al puilor care ar putea rezulta din combinarea respectivelor varietati.
In cazul in care canarii dumneavoastra sunt recent achizitionati sau recent introdusi in casa dumneavoastra, lasati-le un timp de acomodare cu noul lor mediu de viata de circa 3 luni, inainte de a-i reproduce.
Daca ati luat decizia de reproducere si ati format perechea viabila, asigurati-va ca le creati conditiile optime pentru imperechere. Aceasta inseamna sa le oferiti o colivie mare (minim 60X40X40cm) si 2 cuiburi (de interior sau exterior).
Colivia ideala are un separator mobil care o divide practic in 2 colivii separate. In una din parti se va aseza femela, iar in cealalta masculul, pentru a le permite sa se “cunoasca” printre bare pentru cateva zile inainte de reproducerea propriu-zisa si pentru a evita eventualele conflicte intre parteneri. In momentul in care pasarile vor incepe sa se “sarute” printre bare puteti indeparta separatorul pentru a permite pasarilor sa se imperecheze. Cuiburile pot fi cumparate din magazinele de specialitate, vor trebui sa aiba un diametru de circa 10-12 cm, o adancime de 5-8 cm si sa fie confectionate din plastic, bambus sau chiar metal. Este nevoie de 2 cuiburi pentru ca, de obicei, cuplul va procrea din nou imediat dupa ce vor “intarca” puii. Va trebui sa asigurati femelei si materiale speciale cu care ea sa-si “captuseasca” cuibul: bucatele de servetele de hartie (neparfumate :lol: ), bucatele de material textil, bucatele de sfoara de bumbac etc.
Stinghiile (betele) din colivie sunt foarte importante, ele trebuie sa fie solide si sa ofere pasarilor suportul necesar in momentele de imperechere.Cu cat imperecherea este organizata mai atent si mai responsabil cu atat vor creste sansele de succes. Canarii nu sunt pasari sociale si, in afara perioadei de imperechere, ei trebuiesc gazduiti in colivii separate.
Acum o luam detaliat :
LUMINA : - Balanta hormonala a canarilor este influentata de cantitatea de lumina care patrunde prin ochii lor. Astfel, sezonul lor de imperechere incepe in primavara, atunci cand ziua se mareste. Pentru stimularea reproducerii va trebui sa oferiti canarilor multa lumina puternica timp de 12-13 ore zilnic. Ideala este lumina naturala, dar in casele noastre lumina care patrunde prin geamuri nu este suficienta si va trebui sa folositi o sursa de lumina artificiala. Alegeti o lampa fluorescenta cu spectru total (UVA+UVB) care sa fie dotata cu timer. Cresterea numarului de ore de lumina trebuie facuta treptat pentru a nu stresa canarii. In prima saptamana cresteti cu 30 de minute, in a doua saptamana cu alte 30 de minute si asa mai departe. Cand numarul de ore de lumina ajunge la 11 puteti introduce pasarile in colivia de reproducere. Atentie! La 15 ore de lumina pe zi canarii vor incepe procesul de naparlire, deci nu lasati lumina mai mult de 14 ore!
MANCAREA SI APA : - Dieta unui canar este foarte importanta si ea trebuie sa fie cat mai sanatoasa si echilibrata in orice moment al vietii pasarii, nu numai atunci cand o pregatim pentru reproducere. Totusi, in vederea unei reproduceri reusite va trebui sa aveti mai multa grija de alimentatia canarului. Un canar aflat in perioada de imperechere are nevoie sa manance zilnic o cantitate de mancare egala cu 25% din propria greutate. Ideal este ca, cu 2-3 luni inainte de a reproduce pasarea, sa-i oferiti o hrana diversificata, cu continut ridicate de vitamine, proteine si calciu:
- fructe si legume: mar, banana, portocala, capsuni, pepene, broccoli, porumb, morcov etc.
- ou fiert tare (timp de 15-20 minute) si eventual pasat impreuna cu coaja pisata (ideala ca sursa de calciu);
- mixuri de seminte de calitate si in special mei;
- seminte germinate si seminte inmuiate in apa;
- suplimente de calciu si minerale (foarte importante pentru sanatatea femelei): os de sepie.
Puteti chiar adauga in apa de baut suplimente de vitamine. Mancarea si apa de baut proaspete trebuie sa fie din abundenta la dispozitia canarilor.
BAILE SI TEMPERATURA : - Pentru a stimula reproducerea canarilor mentineti temperatura ambientala la 19-24 grade C. Baile sunt de asemenea importante si vor stimula canarii se se imperecheze. Atat masculul cat si femela vor avea nevoie de ele. Ideal este sa le oferiti o “cadita” cu apa de cateva ori pe saptamana. Baile trebuie sa continue si in perioada de depunere si clocire a oualor, intrucat acestea au nevoie de diferite grade de umiditate.
COLIVIA : - Colivia ideala este mare (minim 60 X 40 X 40 cm) si are un separator mobil care o divide practic in 2 colivii separate. In una din parti se va aseza femela, iar in cealalta masculul, pentru a le permite sa se “cunoasca” printre bare pentru cateva zile inainte de reproducerea propriu-zisa si pentru a evita eventualele conflicte intre parteneri. In momentul in care pasarile vor incepe sa se “sarute” printre bare puteti indeparta separatorul pentru a permite pasarilor sa se imperecheze.
CUIBUL : - Cuiburile pot fi cumparate din magazinele de specialitate, vor trebui sa aiba un diametru de circa 10-12 cm, o adancime de 5-8 cm (suficient de incapatoare pentru 3-6 puisori) si sa fie confectionate din plastic, bambus sau chiar metal. Pentru o pereche de canari este nevoie de 2 cuiburi pentru ca, de obicei, cuplul va procrea din nou imediat dupa ce isi vor “intarca” puii. Va trebui sa asigurati femelei si materiale speciale cu care ea sa-si “captuseasca” cuibul: bucatele de servetele de hartie (neparfumate :lol: ), bucatele de material textil, bucatele de sfoara de bumbac, pene etc. Puteti captusi cuibul cu un material, de exemplu pasla sau fetru.
STINGHIILE (BETELE) : - Stinghiile din colivie sunt foarte importante deoarece pe ele se petrece actul de imperechere propriu-zis. Astfel, procurati minim 2 stinghii solide, pe care femela sa poata sta confortabil si in echilibru atunci cand masculul se va aseza peste ea. De asemenea, aveti grija sa asezati stinghiile in asa fel incat papagalii sa aiba suficient loc de manevra. Daca, de exemplu, sunt asezate prea aproape de acoperisul coliviei masculul nu va avea loc sa stea peste femela. Actul imperecherii presupune miscari de balans efectuate de mascul, deci nu asezati jucarii sau alte accesorii in imediata apropiere a stinghiilor. Ideale sunt stinghiile confectionate din crengi naturale.
NOTA : - Daca in urma analizei pe care o veti face inainte de a incepe sa-i inmultiti, va veti hotari sa nu va imperecheati canarii,intrucat va creeaza responsabilitati in plus si pe care nu le puteti onora, nu e nici o problema, inseamna ca ati luat o decizie responsabila, spre binele pasarilor si al dumneavoastra.
Cred ca mai simplu de atat nu pot explica, cel putin eu. Acum astept completari din partea lui nea Danut, acolo unde se impune si chiar anumite corectari in chestiuni pe care eu nu le-am atins, mi-au scapat sau poate chiar nu le stiu.
Va doresc o lectura placuta, folositoare si ....la cati mai multi puisori.
Cu stima, Dan.
Imagine Imagine
Avatar utilizator
Daniel Stinga
 
Mesaje: 576
Membru din: Lun Mar 14, 2011 6:53 am
Localitate: Drobeta Turnu Severin (http://Dan69.sunphoto.ro)

Re: CANARII SUNT PASIUNEA MEA

Mesajde Daniel Stinga » Mie Feb 22, 2012 7:20 pm

Un subcapitol al imperecherii cacarilor ar fi : Depunerea oualor, clocitul si eclozarea puilor :
Femela canar va putea incepe sa depuna oua la 2-5 zile de la prima imperechere. Pentru a va asigura ca toate ouale sunt fertile, masculul trebuie lasat in colivie impreuna cu femela, cel putin pana cand aceasta se aseaza pe oua pentru a le cloci.
In perioada premergatoare depunerii, ca si in perioada incubatiei este foarte important sa oferiti femelei posibilitatea de a se imbaia, umiditatea este extrem de importanta atat in “prepararea” oualor cat si in procesul de incubatie (cand ouale din cuib trebuie sa aiba diferite niveluri de umiditate pentru a se dezvolta normal). Dieta femelei este foarte importanta, oferiti-i neaparat suplimente de calciu si minerale (os de sepie, blocuri de minerale), ou fiert tare, fructe si legume proaspete precum: mar, banana, portocala, capsuni, pepene, broccoli, porumb, morcov etc, seminte inmuiate in apa (48 de ore).In general, femela canar va depune in medie circa 4-6 oua mici si albastrui :

Imagine - ou de canar

Ouale sunt depuse dimineata devreme, cate unul pe zi, iar ultimul ou depus este mai albastru decat celelalte. Procesul de incubatie poate incepe cu al treilea – al patrulea ou sau abia dupa depunerea ultimului ou. Ouale fertile raman viabile pana la 7 zile la temperatura camerei daca procesul de incubare nu a inceput, asa ca nu aveti motive de ingrijorare. De aceea, este foarte util sa va notati intr-o agenda datele exacte ale depunerii si ale inceperii incubatiei pentru a putea tine un calendar corect al reproducerii.
Nu neaparat toate ouale depuse sunt fertile, se estimeaza ca doar circa 80-90% din ele vor dezvolta pui. Dupa 2-3 zile de la inceperea incubatiei ouale pot fi verificate pentru a evalua fertilitatea lor si dezvoltarea embrionului dinauntru. Pentru aceasta va trebui sa folositi o mini lanterna (sau sa adaptati o lanterna mai mare) al carei fascicul de lumina sa nu fie foarte puternic (expunerea la caldura puternica omoara embrionul). Spalati-va intotdeauna pe maini inainte sa manipulati ouale, coaja lor este poroasa si bacteriile de pe maini pot omori embrionii! Luati oul si, intr-o camera unde este intuneric, expuneti fundul acestuia (capatul mai lat) la fascicolul de lumina provenit de la lanterna. Daca oul este fertil va trebui sa vedeti imediat sub coaja o retea fina de capilare distincte si rosii, iar embrionul apare ca o pata inchisa la culoare in mijlocul acestei retele. Veti vedea de asemenea si o bula de aer in interiorul cojii. Daca embrionul este mort va aparea ca o pata de culoare inchisa, uscata in interiorul cojii. Daca oul este infertil sau nu este incubat va permite trecerea luminii prin el. Incercati sa limitati pe cat posibil atat durata procedurii de verificare a fertilitatii oualor, cat si durata expunerii oului la fascicolul de lumina pentru a nu afecta embrionii. Manipulati ouale cu mare grija intrucat sunt foarte fragile! Nu zgaltaiti ouale, nu le intoarceti de pe o parte pe alta pentru ca omorati embrionii! Ouale infertile sau cu embrioni morti trebuiesc indepartate din cuib.
Incubarea oualor este facuta numai de femela, care isi petrece aproape tot timpul in cuib, fiind hranita si de catre mascul. In timpul incubatiei, atat ziua cat si noaptea, femela intoarce ouale de pe o parte pe alta in cuib, pentru a preveni aderarea embrionilor de coaja oului. Intreruperea procesului de incubatie se soldeaza intotdeauna cu moartea embrionilor.
Este bine sa verificati cuibul canarilor din cand in cand (dar nu mai mult de o data pe saptamana) pentru a vedea starea oualor. Pentru a inspecta cuibul alegeti intotdeauna momentele in care mama canarita nu este asezata pe oua. Manipulati cuibul si ouale cu mare grija, sunt foarte fragile!
Eclozarea oualor va avea loc la circa 13-14 zile masurate de la inceputul procesului de incubatie. In zilele premergatoare eclozarii oferiti mai multe alimente moi parintilor pentru a-i obisnui bine cu acest tip de mancare pe care-l vor oferi si puilor. Nu va grabiti sa inlaturati ouale daca nu au eclozat dupa trecerea celor 14 de zile, mai asteptati pana se implinesc 20 de zile. Uneori procesul de incubatie incepe mai tarziu decat crede stapanul datorita faptului ca unele conditii necesare nu au fost indeplinite decat mai tarziu. Eclozarea puilor este de obicei asincrona (nu toti puii eclozeaza in aceeasi zi).
Puiul reuseste sa sparga coaja oului cu ajutorul unui dinte si acest proces de eclozare poate dura chiar cateva ore, in functie de forta si vigoarea puiului, dar si de grosimea cojii.

Imagine - pui de canar abia eclozat

Dupa aceasta “munca” obositoare puii se “odihnesc” de obicei sezand in pozitie embrionica, cu burtile in sus, nefiind suficient de puternici ca sa stea pe picioruse. Nu va alarmati, aceasta pozitie este perfect normala.
Puii abia eclozati sunt foarte fragili, au ochii inchisi, sunt aproape goi si nu-si pot sustine singuri capetele. Ei nu vor fi hraniti de parinti decat dupa trecerea a 12 ore si dupa ce vor fi complet uscati. Nu va faceti griji, ei au rezerve nutritionale provenind din sacul galbenusului pe care l-au absorbit inainte de eclozare. Nu incercati sa hraniti puii in acest interval. In conditii normale, daca nu este hranit, un pui va supravietui circa 24 de ore dupa eclozare. Daca dupa trecerea a 20 de ore observati ca puii nu au fost hraniti, va trebui sa ii incredintati unei alte familii de canari cu pui sau sa ii hraniti dumneavoastra cu mana pana cand parintii isi vor prelua corespunzator indatoririle. Pentru a determina daca puii sunt hraniti examinati interiorul ciocului atunci cand puiul “tipa” dupa mancare. Daca puiul este bine hranit interiorul ciocului este rosiatic si umed, daca nu este hranit atunci gura sa are un aspect palid si uscat. Incepand cu a doua – a treia zi de la eclozare puii ar trebui sa fie vioi si sa incerce sa-si mentina capsoarele, piuind dupa mancare. Este foarte important ca puii sa beneficieze de 12 ore de lumina pe zi.
Amandoi parintii se vor ocupa de hranirea puilor si pentru aceasta au nevoie de hrana de calitate si din belsug, precum si de apa proaspata. Oferiti-le hrana moale, legume si fructe proaspete (morcov, cartof fiert, broccoli, mazare, porumb, mar, banana etc.), galbenus de ou fiert tare, seminte inmuiate in apa sau seminte germinate, un mix de seminte de calitate, blocuri de calciu si minerale. Ideal este sa nu interveniti prea mult in cresterea puilor, e foarte posibil sa nici nu fie nevoie, canarii sunt de regula parinti excelenti. La inceput numai masculul va hrani puii, femela ocupandu-se de curatenia cuibului, mancand excrementele puilor. De obicei exista cate un pui mai mare (cel care a eclozat primul), care va capata cea mai parte parte din atentie si cea mai mare cantitate de mancare si cate un pui mai firav. Verificati din cand in cand starea puilor (dar nu foarte des), daca observati ca vreunul arata slab si/sau neingrijit, scoateti-l din cuib si hraniti-l din mana.
Un pui sanatos trebuie sa fie vioi si capabil sa-ti tina capul sus pentru a fi hranit. Manipulati cu foarte mare atentie puii! Igiena este extrem de importanta! Spalati-va pe maini inainte de a atinge puii si manipulati-i cu grija, sunt foarte fragili! Retineti faptul ca puii nu-si pot regla singuri temperatura corpului si trebuie tinuti la caldura!
La varsta de 6-7 zile ochii puilor incep sa se deschida (proces care dureaza circa o zi) si penele incep sa strapunga pielea puilor.
Spor la treaba domnilor ;) :) . Va salut, cu multa stima, Dan.
Imagine Imagine
Avatar utilizator
Daniel Stinga
 
Mesaje: 576
Membru din: Lun Mar 14, 2011 6:53 am
Localitate: Drobeta Turnu Severin (http://Dan69.sunphoto.ro)

Re: CANARII SUNT PASIUNEA MEA

Mesajde Daniel Stinga » Mie Feb 22, 2012 7:29 pm

Un alt subiect zic eu destul de interesant si de care trebuie sa tinem seama neaparat, este :
,,COMPORTAMENTUL CANARILOR IN PERIOADA DE REPRODUCERE " :
Canarii, atat femela cat si masculul au un comportament de curtare specific, care poate fi recunoscut de catre un crescator ce isi observa cu atentie pasarile. In cele ce urmeaza va voi descrie comportamentul tipic al unei perechi de canari compatibili, ajutandu-va sa le intelegeti si in acelasi timp sa va dati seama in ce masura imperecherea are sanse de succes.
Canarii sunt pasari solitare si ei nu trebuie gazduiti in aceeasi colivie decat in perioada de reproducere.
La inceput cele doua pasari (asezate intr-o colivie cu separator mobil sau in colivii lipite una de alta) s-ar putea sa se ignore, dar, pe masura ce trec zilele, se vor apropia, isi vor cauta compania si vor incepe sa se sarute printre barele care le separa. Atunci este momentul in care puteti elimina separatorul mobil sau introduce masculul si femela in aceeasi colivie. In cazul in care acest lucru se intampla, veti observa ca partenerii stau unul langa altul pe stinghiile din colivie, mananca impreuna, se ciugulesc, se curata unul pe altul cu ciocul si, finalmente, se imperecheaza. In cazul in care masculul hartuieste femela separati-i din nou.
COMPORTAMENTUL FEMELEI : - Femela canar aflata la inceputul perioadei de reproducere va deveni agitata, zburand si miscandu-se aproape continuu. Ea va cauta cu ardoare un loc potrivit unde sa-si aseze cuibul si materiale potrivite cu care sa si-l construiasca (de exemplu va rupe bucatele de hartie). Construirea cuibului poate dura de la cateva ore la circa o saptamana.
Un alt semn care va poate indica faptul ca femela este pregatita de imperechere este cloaca, care va arata rosie si usor umflata. Atentie insa! Exista si diferite boli care determina modificarea aspectului regiunii anale! O canarita care este dispusa sa se imperecheze cu partenerul ei, va sta pe o stinghie in pozitie joasa, cu picioarele apropiate de corp, capul usor dat pe spate, cu coada ridicata in sus si va emite un ciripit usor, dar continuu, prin care cheama masculul. Daca femela se va bate cu masculul inseamna ca nu este pregatita si exemplarele vor trebui separate.
COMPORTAMENTUL MASCULULUI : - Canarul mascul intra de obicei mai repede decat femela in perioada de imperechere. Rolul sau este ca, prin cantece elaborate si senzuale, sa o stimuleze pe aceasta sa-si doreasca acuplarea. Cantecul masculului aflat in perioada de imperechere este mai rasunator, ca pentru a arata ca este un mascul viabil si care poate face fata cu brio imperecherii. In timpul cantecului masculul isi va lasa aripile in jos.
Masculul canar va deveni si el agitat in perioada de imperechere. El va cauta sa-si hraneasca femela si o va alerga si urmari prin colivie. Uneori aceasta hartuire este foarte puternica, de aceea este indicat sa separati exemplarele pana cand femela este gata de imperechere. Daca pasarile sunt separate masculul isi va hrani partenera prin barele separatoare.
Uneori este posibil ca si masculii canari sa caute diferite materiale necesare pentru constructia cuibului. Totusi, ei se vor dovedi total nepriceputi la asamblarea materialelor si constructia propriu-zisa a cuibului.
Cu acestea fiind zise, va doresc SUCCES!!!!!! :) :)
Va salut, Dan.
Imagine Imagine
Avatar utilizator
Daniel Stinga
 
Mesaje: 576
Membru din: Lun Mar 14, 2011 6:53 am
Localitate: Drobeta Turnu Severin (http://Dan69.sunphoto.ro)

Re: CANARII SUNT PASIUNEA MEA

Mesajde Daniel Stinga » Mie Feb 22, 2012 8:13 pm

Postez acest subiect legat de canari, facand tot odata si o dedicatie speciala pentru nea Danut, tinand cont ca......este un iubitor al canarilor de postura :)
Pana in prezent sunt recunoscute 30 de rase de canari cu peste 300 de varietati, din care fac parte :
- canarii motati,
- canarii frizati,
- canarii cocosati.
Rasele de canari sunt impartite in trei grupe principale:
- canari cantatori (3 rase)
- canari de culoare (o rasa cu 282 de varietati ce difera prin nuante)
- canari de postura (25 de rase).
Cele 25 de rase de canari de postura se impart la randul lor in doua categorii:
- canari de postura cu pene ondulate (10 rase)
- canari de postura cu pene drepte (15 rase)
Categoria Canari de postura cu pene ondulate:
1.Canarul Parizian cu Volanase (Parisian Frill Canary) – este originar din Franta, din sec. al XIX-lea. Este un canar de talie mare care prezinta pene ondulate pe tot corpul. Se hraneste cu mixtura de seminte, salata, iarba, seminte incoltite, ou fiert, completate intotdeauna cu osul de sepie si minerale. Se reproduce destul de greu. Femela depune 3-5 oua, pe care le cloceste 12-13 zile. Puii zboara dupa 18-20 zile si devin independenti dupa 38-40 zile.
2.Canarul Parizian de Nord cu Volanase – este originar din Franta, din sec. al XIX-lea si descendent din alte rase de canari din Franta si Olanda. Nu este foarte cunoscut in alte tari. Perioada de reproducere este din martie pana in iunie, cand femela depune 3-5 oua si le cloceste 13 zile. Puii reusesc sa zboare dupa 15-18 zile si devin independenti dupa 26-28 zile.

Imagine

3.Canarul Parizian de Sud cu Volanase – este originar din Franta, din sfarsitul sec. al XIX-lea, este apreciat si crescut pentru aspectul sau deosebit.

IMG]http://i39.tinypic.com/fx5apv.jpg[/IMG]

4.Canarul Elvetian cu Volanase – este originar din Elvetia, din anul 1968, se aseamana cu cel parizian.

Imagine

5.Canarul cu Volanase din Padova– este originar din Italia, din anii 1945-1950. Selectarea sa a fost foarte dificila si laborioasa, a inceput in anii ’50 cand un crescator de pasari din Padova, Giovanni Zanovello impreuna cu alti crescatori au inceput sa obtina primele exemplare din aceasta rasa. De aceea acest canar se numeste Canarul Padovan. Pe plan international rasa a fost recunoscuta in anul 1974 pentru forma care avea ciuf pe cap si in anul 1980 pentru forma care nu avea ciuf pe cap. Nu este foarte raspandit, iar dificultatea in reproducere este creata de penajul moale. Femela depune 3-5 oua, pe care le cloceste 13 zile. Puii incep sa zboare dupa 15-18 zile si devin independenti dupa 26-28 de zile.

Imagine

6.Canarul cu Volanase Mari – este originar din Italia, are penele foarte mari si ondulate. Rasa a fost recunoscuta pe plan international in anul 1995. Deoarece este greu de crescut, iar reproducerea este dificila, ramane o rasa potrivita pentru crescatorii cu experienta.

Imagine

7.Canarul Gibber Italian - Rasa a fost recunoscuta pe plan international in anul 1951 la o expozitie de canari care s-a organizat in Belgia la Bruxelles.

Imagine

8.Canarul din Florenta – este originar din Italia, din anul 1950. A fost realizat in orasul Florenta datorita unor incrucisari de canari, facute de unii crescatori de pasari locali. Este o rasa care se incadreaza intre cele doua forme: rasa cu ciuf pe cap si rasa fara ciuf pe cap. A fost recunoscuta pe plan international abia in anul 1989. Canarul se hraneste cu amestec de seminte, fructe, salata, verdeturi, iarba, seminte germinate, ou fiert, os de sepie, minerale si vitamine. Perioada de reproducere este din martie pana in iunie. Femela depune 3-5 oua, pe care le cloceste timp de 12-13 zile. Puii reusesc sa zboare dupa 13-15 zile si devin independenti dupa 22-25 de zile.

Imagine

9.Canarul Giboso – este originar din Spania si este o rasa noua, din 1984. Poate ajunge la o lungime de 17 cm. Capul si gatul face cu linia corpului un unghi de 45-60º. Capul este mic cu penaj neted, gatul este lung, aripile sunt lungi, uniforme si lipite de corp.

Imagine

10.Canarul Melado Tenerife – este originar din Spania – Tenerife, cunoscut din anul 1991, dar exista dovezi despre existenta acestei rase din anul 1850. Are o lungime de 18 cm. Picioarele sunt lungi si acoperite cu pene netede. Spatele este larg, cu pene ondulate simetrice care formeaza doua aripi mari compacte, de o parte si de alta a coloanei vertebrale, care nu tin de aripile propriu-zise.

Imagine

Lecturati, bucurati-va, caci mai urmeaza ;) :)
Imagine Imagine
Avatar utilizator
Daniel Stinga
 
Mesaje: 576
Membru din: Lun Mar 14, 2011 6:53 am
Localitate: Drobeta Turnu Severin (http://Dan69.sunphoto.ro)

Re: CANARII SUNT PASIUNEA MEA

Mesajde Daniel Stinga » Mie Feb 22, 2012 8:25 pm

Urmeaza : Categoria – Canari de postura cu pene drepte:

1.Canarul Chenar (Border Canary) – este originar din Marea Britanie, din sec al XIX-lea si a fost selectat din canarul englez si cel scotian. Are capul rotund, corpul in forma de ou, ajunge la o lungime de 13 cm. Se hraneste cu seminte incoltite, amestec de seminte, fructe, legume, os de sepie, ou fiert, minerale si vitamine. Cand sunt prea grasi, femelele au probleme de reproducere.

Imagine

2.Canarul cu Creasta (Crested Canary) – este originar din Marea Britanie si a fost creat cu mai bine de un secol in urma. Exista doua forme ale acestei rase: cu ciuf si fara ciuf pe cap.

Imagine

3.Canarul Fife (Fife Canary) – este originar din Scotia, din sec. al XIX-lea. Crescatorii de pasari au dorit obtinerea unui canar de talie mai mare decat rasa de Canar Motat si astfel in regiunea Fife au selectat o noua rasa Fife. Aceasta a fost recunoscuta pe plan international in anul 1957. Canarul Fife se hraneste cu seminte, fructe, legume, ierburi, seminte incoltite, os de sepie, ou fiert, minerale si vitamine. Se reproduce in perioada martie-iunie. Femela depune 3-5 oua pe care le cloceste 13 zile, apoi ies puii care zboara abia dupa 15-18 zile si devin independenti dupa 26-28 de zile.

Imagine

4.Canarul Motat (Gloster Canary) – este originar din Anglia, din anul 1920. Rasa este destul de raspandita si apreciata. A fost obtinut din urmatoarele rase: Canarul Tavalitor cu Creasta, Canarul Mic cu Creasta si Canarul Chenar. Se hraneste cu mixtura de seminte, fructe si legume, ierburi, os de sepie, minerale si vitamine. Perioada de reproducere este martie-iunie, cand femela depune 3-5 oua si le cloceste timp de 14 zile. Puii incep sa zboare dupa 15-18 zile si devin independenti dupa 35-40 zile.
5.Canarul Lancashire (Lancashire Canary) – este originar din Marea Britanie si a fost creat in sec. al XVIII-lea. Poate ajunge la o lungime de 22 cm. Prezinta pe cap un smoc de pene in forma de potcoava.

Imagine

6.Canarul Soparla (Lizard Canary) – Marea Britanie – este originar din Anglia din sec al XVI-lea. Este cea mai veche rasa de canari care exista, realizata astazi cu aceleasi caracteristici precum cele existente la canarii obtinuti acum 400 de ani. Se hraneste cu amestec de seminte, fructe, verdeturi, salate, ierburi, seminte incoltite, ou fiert, os de sepie, vitamine si minerale. Perioada de reproducere tine din martie pana in iunie. Femela depune 3-5 oua pe care le cloceste 13 zile. Puii incep sa zboare dupa 15-18 zile si devin independenti dupa 28-30 de zile.

Imagine

7.Canarul din Norwich (Norwich Canary) – este originar din Marea Britanie, din sec. al XVI-lea si este apreciat si crescut pentru dimensiunile sale mari si penele foarte pufoase.

Imagine

8.Canarul Scotian Pur Sange (Scots Fancy Canary) – este originar din Scotia, din anul 1800 si este apreciat si crescut pentru pozitia sa cocosata.

Imagine

9.Canarul Yorkshire (Yorkshire Canary) – este originar din Marea Britanie. A fost obtinut din incrucisarea a trei rase: Canarului Belgian, Canarul din Norwich si Canarul Lancashire.

Imagine

10.Canarul din Berna – este o rasa noua, originara din Elvetia, din Berna (de unde a mostenit si numele). Penajul este neted, uniform, de culoare galbena sau pestrita. Se aseamana cu Canarul Yorkshire.

Imagine

11.Canarul Belgian Pur Sange (Belgian Fancy Canary) - este originar din Belgia, din sec. al XVII-lea si se caracterizeaza prin pozitia sa cocosata deosebita. Are penajul des, moale, lipit de corp, are o culoare stralucitoare si clara. Poate ajunge la lungimea de 17 cm.

Imagine

12.Canarul German cu Ciuf – este originar din Germania, din anul 1952, fiind creat de Meines Josef. Rasa a fost recunoscuta pe plan international in anul 1963. Nu este un canar foarte popular, exista foarte putini crescatori de pasari care au aceasta rasa. Are penajul neted, matasos, care poate fi in toate culorile cunoscute la canari, inclusiv pestrit. Are lungimea corpului de 14 cm.

Imagine

13.Canarul Hoso Japonez – este o rasa noua, originara din Japonia. Are forma cilindrica, este lung si subtire, are umerii ingusti aproape invizibili, capul este mic de forma ovala, gatul lung si subtire. Penajul este foarte frumos. Are nevoie de conditii stricte de igiena si curatenie.

Imagine

14.Canarul din Munchen – este originar din Germania. Apare in toate varietatile de culoare cunoscute la canari. Linia formata de cap, gat si coloana vertebrala este usor curbata. Capul este mic, gatul este lung si ingust. Pieptul este ingust, umerii rotunjiti, aripile sunt lungi si lipite de corp.

Imagine

15.Canarul Stafford – este originar din Anglia, din anul 1970 si a fost obtinut din incrucisarea a doua rase: Canarul Motat, Canarul Rosu (Red Factor). Penele ciufului sunt asezate in cerc si se termina in zona de deasupra ochilor. Picioarele sunt lungi si usor curbate, coada este lunga si ingusta.

Imagine

Ce ziceti, va place??? Sper ca DA. O seara frumoasa va doresc, cu stima, Dan.
Imagine Imagine
Avatar utilizator
Daniel Stinga
 
Mesaje: 576
Membru din: Lun Mar 14, 2011 6:53 am
Localitate: Drobeta Turnu Severin (http://Dan69.sunphoto.ro)

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Canari

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron